TörténetünkTagjainkZászlósborunkRendezvényekKapcsolat

Galéria

Kérjük tekintse meg galériánkat is, ahol találkozóinkról, rendezvényeinkről, pinceszereinkről, szüreti
felvonulásainkról talál fotókat!több képért ide kattintson
Borrendünk története


Már több mint tíz éve annak, hogy baráti társaságunk pinceszereken, gasztronómiai bemutatókon elhatározta, hogy társaságot hoz létre a tihanyi bor népszerűsítésére.
Régebben méltán híres borokat készítettek elődeink. A tihanyi Apátsági Levéltárban fellelhető dokumentumok alapján a Tihanyi-félszigeten már 700 évvel ezelőtt is kékszőlőt termesztettek, ellenben a Balaton-felvidéken csak fehérborokat készítettek, e tájon csak nyomokban fordult elő kékszőlő termesztés.
A régi időkben egész családok foglalkoztak bortermeléssel, amikről az 1055-ben kelt Tihanyi-alapító levél is tanuskodik, amely egyben az első magyar nyelvű írásos dokumentum is. Ebben András királyunk a tihanyi bencés Apátság megalakulására 20 háznép VINITOREST, vagyis szőlőművelő családot adományozott a megalapítandó Apátság tulajdonába.

A baráti társaságunk minden tagja valamilyen formában kötődött, kötődik a szőlőhöz és a borhoz. Így arra az elhatározásra jutottunk, hogy a Tihanyi Bor megismertetésére, propagálására borlovagrendet hozunk létre, mert így tudjuk legjobban érvényesíteni törekvéseinket.

Alakuló Közgyűlésünk 2000. május 1-jén ült össze, ekkor határoztuk el a borrend létrehozását, megalakulását.
A Borlovagrend célja: minél szélesebb körben megismertetni a Tihanyi-félsziget csodálatos klímájában érlelődő borokat. Tanítjuk, bemutatjuk a kulturált borfogyasztási szokásokat, minél szélesebb körben ismertetjük és terjesztjük a bor jótékony hatásait.
További céljaink, hogy messze földre elvigyük a tihanyi bor hírét, kiállításokon, versenyeken vegyük részt.

Egyéves működésünk után kértük felvételünket a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségébe, ahol megvizsgálták addigi tevékenységünket. Ez alapján pozitív döntés született, borrendünk felvételt nyert az országos szervezetbe.
Ezáltal részei lettünk a Bacchusi Borrendek Világszövetségének, melynek a 2010-es világkongresszusát Magyarország rendezi május 20-tól május 23-ig.


Salánki Sándor
elnök-nagymester